News

Jos Vanneste - European Flax

Japanners houden imago 'Kortrijk Linen' hoog - Vlas Blomme toont exclusieve linnencollectie

KORTRIJK - 'Vlas Blomme'. Dat is geen dorpscafé of volksdansgroep uit de Leiestreek maar een vlijtig bedrijfje uit Tokio dat in eigen land een exclusieve linnencollectie slijt onder het kwaliteitskeurmerk 'Kortrijk Linen 100%'.

Burgemeester Stefaan De Clerck en Christine Depuydt, voorzitter van de vzw Nationaal vlas-, kant- en linnenmuseum, ontvingen de Japanners gisteren officieel in het stadhuis. Zo'n drie jaar geleden hebben Ishii Satoshi, directeur van Vlas Blomme en zijn designer mevrouw Yoriko Sakurama het bedrijf Vlas Blomme opgericht. Via de Belgische ambassade in Japan kwamen ze in contact met het vlasbedrijf nv Jos Vanneste uit Harelbeke, vandaag geleid door Alex Vanneste (40) die zijn vader Werner Vanneste (67) aan het hoofd van het vlasbedrijf opvolgde.

Vier generaties vlasbewerkers houden stand

Alex en Werner Vanneste HARELBEKE - Ze zijn niet meer zo dik gezaaid: textielbedrijven die al viergeneraties in handen van dezelfde familie zijn. Het vlasbedrijf Jos Vanneste uit Harelbeke is er zo een.

Het Vlaamse vlas heeft al vele orkanen doorstaan en trotseert ook de storm van de toekomst. Vlas heeft van de Leie een ‘Gouden Rivier' en van vlasboeren tapijtbonzen gemaakt. Ook het vlasbedrijf Vanneste uit Harelbeke houdt stand, nu al viergeneraties lang. Niet dat ze de ‘laatste der Mohikanen zijn'. In de streek zijn er nog een zestigtal zwingelbedrijven en een aantal spelers die bezig zijn met de tussenhandel en vlasverwerking, zoals Vanneste.

FLAXSTORY : Alex Vanneste & Satoshi ISHII

This Video is published in September 2014

Alex Vanneste (Owner of Jos Vanneste Nv) and his Japanese business partner Satoshi ISHII (CEO of the brand VLASBLOMME) tell us why flax is so crucial for their respective companies 

Bekijk hier het filmpje [youtube].