News

Vlas is weerbarstig maar o zo boeiend | 29 Dec 2009

Vier generaties vlasbewerkers houden stand

Alex en Werner VannesteHARELBEKE - Ze zijn niet meer zo dik gezaaid: textielbedrijven die al viergeneraties in handen van dezelfde familie zijn. Het vlasbedrijf Jos Vanneste uit Harelbeke is er zo een.

Het Vlaamse vlas heeft al vele orkanen doorstaan en trotseert ook de storm van de toekomst. Vlas heeft van de Leie een ‘Gouden Rivier' en van vlasboeren tapijtbonzen gemaakt.

Ook het vlasbedrijf Vanneste uit Harelbeke houdt stand, nu al viergeneraties lang. Niet dat ze de ‘laatste der Mohikanen zijn'. In de streek zijn er nog een zestigtal zwingelbedrijven en een aantal spelers die bezig zijn met de tussenhandel en vlasverwerking, zoals Vanneste.

Alex Vanneste (41) nam het bedrijf een tweetal jaar geleden over van zijn vader Werner (69). Werners grootvader Jules vestigde zich rond 1934 als zelfstandig vlashandelaar in Kortrijk. ‘Na de Tweede Wereldoorlog is mijn vader Joseph hier in Harelbeke, tussen de vlasvelden aan de Leie, ook vlas gaan veredelen, onder meer voor de papierindustrie, sigarettenblaadjes en dollarbiljetten, dat soort dingen', vertelt Werner.

Al in de jarenvijftig maakte de textielsector een grote crisis door, vooral in Noord-Frankrijk en Oost- en West-Vlaanderen. Het vlas werd verdrongen door synthetische vezels. Maar Joseph Vanneste had een lumineus idee: waarom geen vlas mengen met synthetische vezels? Het werd een succesverhaal, vooral in de VS, tot diep in de jarentachtig.

Intussen beschikt Vanneste ook over een kleine vlasspinnerij in Stasegem, verhandelt het garens die in China worden aangemaakt om hier verder te veredelen, hebben ze de handelsactiviteit in vezelvlas – waarmee het allemaal begon – weer opgenomen en waagde het zich ook in de aparte niche van handgetufte tapijten in 100procent vlas.

‘Diversifiëren binnen de vlassector is een garantie op de toekomst', zegt Alex stellig. ‘Zo maakten we de cirkel rond en konden we de omzet veiligstellen, waardoor we ook tijdens de crisis onze vijftig personeelsleden in dienst konden houden.'

De vlooi van 't vlas

Net als het natuurproduct waarmee het werkt, kende het bedrijf Jos Vanneste een verleden met pieken en dalen, maar toch lonkt het hoopvol naar de toekomst. De liefde voor de vezel is dan ook groot; de passie spat ervan af.

‘De vlasvezel is een levende vezel, die bij elke bewerking verandert en verfijnt', zegt Werner. ‘Dat maakt hem weerbarstig, maar ook immens boeiend.' ‘Vlas bewerken vraagt om creativiteit', knikt Alex. ‘Vlas behoort tot ons culturele erfgoed en wordt bijvoorbeeld in Japan en de VS erg gerespecteerd. Wist je dat wij hier in België het vlas met het hoogste vezelrendement wereldwijd halen? Daardoor is ons vlas competitiever dan in China, Oekraïne of Egypte, en kunnen wij het overal verhandelen'

‘Je moet de vlooi van 't vlas hebben', zegt Werner, die zijn zoon nog steeds bijstaat met vaderlijke raad. ‘Die passie hebben we gelukkig van generatie op generatie kunnen doorgeven, en door telkens tijdig een stap opzij te zetten voor de jongeren, is de opvolging vlekkeloos verlopen. Ik heb driezonen en dacht: er zal er wel één tussen zitten die mij wil opvolgen', lacht hij. ‘Ik ben nooit gedwongen', pikt Alex in. ‘Vlas fascineerde mij al van kindsbeen af. En ik doe niets liever dan onderhandelen en verkopen.' ‘Dat heeft hij van zijn grootvader', knikt Werner. ‘Ik heb mijn vader als student nog een tijdje moeten vervangen, toen hij een zwaar auto-ongeval had gehad. Toen ben ik besmet geraakt door het vlasvirus.'

En de vijfde generatie? ‘Ik heb twee dochters, van tien en dertien', glimlacht Alex. ‘Als er ooit één interesse toont, staat de deur open. Maar ze moeten wel eerst een diploma halen.'

Wat er ook gebeurt, vlas blijft een aantrekkelijke vezel, voor kledij, meubel- en gordijnstoffen en steeds meer ook voor technische toepassingen, of als bestanddeel van composietmaterialen. ‘En vlaslinnen is populairder dan ooit', besluit Alex. ‘Er was een periode dat het een exclusief nicheproduct was geworden, maar nu is het weefsel weer betaalbaar voor iedereen. Sterker en schoner dan polyester of katoen.'

De liefde voor het vlas is duidelijk sterker dan welke crisis ook.

Bron : http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=CV2JV75D#debat

 

Visit Japan products | 5 Jun 2008

Japanners houden imago 'Kortrijk Linen' hoog
Vlas Blomme toont exclusieve linnencollectie 

KORTRIJK - 'Vlas Blomme'. Dat is geen dorpscafé of volksdansgroep uit de Leiestreek maar een vlijtig bedrijfje uit Tokio dat in eigen land een exclusieve linnencollectie slijt onder het kwaliteitskeurmerk 'Kortrijk Linen 100%'.

Burgemeester Stefaan De Clerck en Christine Depuydt, voorzitter van de vzw Nationaal vlas-, kant- en linnenmuseum, ontvingen de Japanners gisteren officieel in het stadhuis.

Zo'n drie jaar geleden hebben Ishii Satoshi, directeur van Vlas Blomme en zijn designer mevrouw Yoriko Sakurama het bedrijf Vlas Blomme opgericht.

Via de Belgische ambassade in Japan kwamen ze in contact met het vlasbedrijf nv Jos Vanneste uit Harelbeke, vandaag geleid door Alex Vanneste (40) die zijn vader Werner Vanneste (67) aan het hoofd van het vlasbedrijf opvolgde.

Op de industriezone in Stasegem heeft de nv Jos Vanneste haar vlasspinnerij. Het bedrijf dat 52 werknemers telt doet ook aan vlasveredeling door vlas te mengen met katoen en andere vezels. Daarnaast drijft het handel in vlas -aankoop en verkoop - met vooral China.

Alex: 'Masters of linen blijft nog steeds hét label van de West-Europese vlasindustrie maar het boette wat aan prestige in door China dat vandaag 70 % van het West-Europese areaal verwerkt en het product door druk te zetten op de prijzen in zekere zin banaliseerde. De Japanners daarentegen met wie we al een hele tijd voortreffelijk samenwerken, doen er alles aan om het nobele van de vlasvezel in ere te herstellen. Ze bouwen een hele marketingstrategie op rond het product vlaslinnen door het edele ervan te benadrukken.'

De geweven en gebreide ensembles waarmee het bedrijf Vlas Blomme met een tiental medewerkers onder het kwaliteitslabel 'Kortrijk Linen' haar collectie ontwikkelt, spreken een trendy publiek aan dat bereid is om er een smak geld voor neer te leggen. Op een exclusieve vakbeurs Tranoï Femme in Parijs waar de collectie onlangs werd getoond, liep het storm voor 'Vlas Blomme'. De Japanners vonden er al gretige afnemers voor in o.m. Spanje en Italië. Op dat hoge niveau speelt ook de nv Jos Vanneste graag in. Zo lanceert het bedrijf nu onder het label 'Secrets of Linen' ook een collectie handgetufte tapijten in vlaslinnen.

Als herinnering aan hun ontvangst kregen de Japanners gisteravond uit handen van burgemeester Stefaan De Clerck een tafellaken in damast en een gulden spoor. Ze werden meteen uitgenodigd om met hun collectie aanwezig te zijn op Futurotextil, een beurs die begin november in Kortrijk de nieuwe toepassingen van het textiel in de kijker zal zetten.
 

Bron : http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=LF1P366C

 
Page 1/1

developed by